„A rooibos, más nevén vörös fokföldirekettye (Aspalathus linearis) egy dél-afrikai cserje. Zsenge hajtásaiból készülő főzetét az ottani lakosság évszázadok óta issza kedvező élettani hatásai és finom íze miatt. Neve „vörös bokrot” jelent. A rooibos tea alapanyagát a növényről annak 1-1,5 éves korában szedik le először. Zsenge hajtásait a nyári hónapokban szüretelik. A szüretelése, feldolgozása kézzel történik Afrika lakosai eredetileg is kézzel szedték le a növényi részeket, majd kőlapon összezúzták és hagyták megszáradni. Ma is zúzzák, aprítják, halmokba rakva fermentálják. A fermentálás során kapja meg jellegzetes vörös színét. A teát gőzöléssel sterilizálják, megszárítják, majd átrostálják, végezetül pedig csomagolják. A levelek mellett a fás részek és a kéreg is hasznosítható. Az 1700-as évektől van írásos feljegyzés Európai használatáról, évszázadok óta jelen van az orvoslásban is. Nyugat-Európában a kilencvenes évek közepétől kezdve rohamosan terjed a fogyasztása, mert élvezeti teaként a modern életmód kitűnő kiegészítőjének bizonyult. A legnagyobb rooibos teafogyasztók Németország, Hollandia, Japán és Amerika. koffeinmentes, ásványi anyagokban gazdag, cserzőanyag-tartalma alacsony, antioxidáns tulajdonságánál fogva lassítja az élettani öregedést. Reggel élénkítő, nappal szomjoltó, este nyugtató hatása van. Jellegzetes, frissítő íze a fekete teáénál édesebb. Mélyvörös színű.”
Rákattantam erre a típusú teára. Vasárnap Vanília ízesítésűt ittam, tegnap pedig kedves születésnapjára vett, rooibos teakeveréket (cittrom, narancsvirág, menta stb). Kifejezetten jó.
Utolsó kommentek